Ohjeita & Tietoja

Yleistä satelliittivastaanotosta
Suomessa on mahdollista vastaanottaa tuhansia televisio- ja radiokanavia satelliiteista 30W-50E. Näistä 30W on äärimmäisenä lännessä ja 50E äärimmäisenä idässä. Eri satelliitteja tällä välillä on noin 60 kpl. Jos satelliitit yhdistäisi viivalla, niin se muodostaisi kaaren idän ja lännen väliselle taivaalle. Televisio satelliitit sijaitsevat n. 36000km korkeudessa päiväntasaajan yläpuolella. ns geostationäärisellä radalla.
Kevät-ja Syyspäivän tasauksen aikaan 20.3 ja 23.9 aurinko paistaa juuri samalta korkeudelta (kaarelta) millä satelliitit sijaitsevat eli aurinko paistaa satelliittien takaa.
Mitä kauempana etelän suunnasta satelliitit ovat vastaanottopaikasta sitä matalammalla ne ovat horisontista. Jos haluat parantaa vapaata näkyvyyttä kyseiseen suuntaan niin sijoita antenni vaikkapa talon seinään tai katolle. Suomesta katsottuna esim. Astra 19.2E on Helsingissä noin 21,5 astetta ja Oulussa noin 16,5 astetta horisontin yläpuolella. Alla olemme yrittäneet kertoa hieman siitä mitä kaikkia kanavia voit vastaanottaa ja miten. 

Kanavat
Suomalaiset kanavat
Thor 5/6/7 & Intelsat 10-02  0.8°W Antennin koko: Footprint satelliitista lähetetään Suomen peruskanavat, C More kanavapaketit ja runsaasti muita maksullisia kanavia. 
Astra 4A & SES 5  4.9°E Antennin koko: Footprint satelliitista lähetetään runsaasti maksullisia Viasat-kanavia sekä venäläisiä kanavia.
Molempiin satelliitteihin riittää 60 cm satelliittiantenni. 

Englanninkieliset kanavat
Astra 28.2E kymmenittäin ilmaisia kanavia. Osaa 28.2E:n on käytännössä mahdoton vastaanottaa Suomessa, mutta osa onnistuu Lounais-Suomessa 90 cm, Etelä-Suomessa 110 cm ja Keski-Suomessa 120 cm satelliittiantennilla. Joitain englanninkielisiä kanavia lähetetään monista muistakin satelliiteista. 

Venäläiset kanavat
Hotbird 13E satelliitin ilmaiset venäjänkieliset kanavat (noin 20 kpl) voit vastaanottaa koko Suomessa 80 cm satelliittiantennilla.

Arabiankieliset kanavat
Hotbird 13E satelliitin ilmaiset arabiankieliset kanavat (noin 100 kpl) voit vastaanottaa koko Suomessa 80 cm satelliittiantennilla.

Muun kieliset ilmaiskanavat
Koko Suomessa on mahdollista vastaanottaa tuhansia ilmaiskanavia: kymmenittäin englantilaisia, saksalaisia, italialaisia, arabialaisia ja turkkilaisia sekä pienempiä määriä mm. venäläisiä, ranskalaisia, espanjalaisia, puolalaisia, romanialaisia, albanialaisia ja somalialaisia:
(kieli: satelliitti, kanavien määrä, satelliittiantennin koko suuressa osassa Suomea (tarkista tarkka koko alla olevilla ohjeilla))
-Saksa: Astra 19.2°E kymmenittäin, 80 cm
-Espanja: Astra 19.2°E noin puoli tusinaa, 80 cm
-Italia: Hotbird 13.0E kymmenittäin, 80 cm
-Italia: Eutelsat 5.0W yli 20, 80 cm koko Suomi
-Turkki: Turksat 42.0E yli 80, 90 cm
-Ranska: Eutelsat 5.0W yli 20, 80 cm koko Suomi
-Ranska: Hotbird 13.0E noin tusina, Astra 19.2E noin puoli tusinaa, 80 cm
-Puola: Hotbird 13.0E noin tusina, 80 cm
-Somali: Hotbird 13.0E noin 8, 80 cm

Urheilukanavat
Urheilua voi vastaanottaa myös ilmaiseksi. Esim.: Saksalainen RTL (Formula 1 kisat) (19.2E, Lounais-Suomi, 90 cm satelliittiantenni), Saksan Eurosport (19.2E, Lounais-Suomi, 90 cm satelliittiantenni), Supertennis HD (13E, 80 cm koko Suomi), Real Madrid TV English (9.0E, koko Suomi Lappia lukuunottamatta, 80 cm satelliittiantenni), saksalainen Sport1 (19.2E, Lounais-Suomi, 80 cm satelliittiantenni), Italian Rai1 Sport ja Rai2 Sport (5.0W, Etelä- ja keski-Suomi, 80 cm satelliittiantenni) sekä lukemattomia muita ilmaisia urheilukanavia. Myös monet yleiskanavat näyttävät urheilua. 
Huippujalkapalloa on tarjolla myös ilmaiseksi. Haluamasi ottelun näyttäviä kanavia löydät mm. liveonsat.com palvelusta. Näiden vastaanottoon satelliittipaketti moottorilla on erityisen kätevä ja edullinen ratkaisu. Silloin et ole sidottu vain yhteen tai muutamaan satelliittiin. 

Satelliitin valinta
Hae ensin mitkä satelliitit lähettävät haluamiasi kanavia. Syötä kanavan nimi tai valitse kieli tai alue.
Ilmaiskanavia lähettäviä satelliitteja, ja niiden vastaanottoon suurimmassa osassa Suomea tarvittavan satelliittiantennin koko (Lapissa ja Itä-Suomessa suosittelemme hieman suurempaa kokoa):
Eniten ilmaiskanavia:
Hotbird 13.0E. 80 cm koko Suomi.
Astra 19.2E. 80 cm koko Suomi ja 90 cm Pohjois-Suomi.
Astra 28.2E. Monet kanavat 90 cm Lounais-Suomi, 110 cm Etelä-Suomi ja 120 cm Keski-Suomi. Monet kanavat mahdottomia vastaanottaa Suomessa.
Vähemmän ilmaiskanavia:
Eutelsat 5.0W. 80 cm koko Suomi Italian ja Ranskan kanaville.
Thor 0.8W. 60 cm suurin osa kanavista koko Suomi.
Astra 4.8E. 80 cm koko Suomi.
Eutelsat 7.0E. 80 cm koko Suomi.
Eutelsat 9.0E. 80 cm koko Suomi.
Eutelsat 10.0E. eurooppalaiset kanavat vastaanotettavissa. 80 cm koko Suomi.
Eutelsat 16.0E. 80 cm koko Suomi.
Eutelsat 21.6E. 110 cm koko Suomi.
Astra 23.5E. osa kanavista vastaanotettavissa Suositus 110 cm.
Astra 31.5E. kanavat vastaanotettavissa. Etelä-Suomessa 60 cm, Keski-Suomessa 80 cm ja Lapissa 90 cm.
Turksat 42.0E koko Suomessa 90cm. Yli 80 turkkilaista kanavaa.
Katso satelliittikuvasta satelliitin suunta omassa sijainnissasi. Syötä oma osoitteesi ja edellä löytämäsi satelliitti sekä siirrä satelliittiantenni haluttuun paikkaan. Voit myös tarkistaa kuinka korkeita esteet saavat olla ilman, että tulevat eteen vetämällä "obstaclen" esteen kohdalle. Jos sinulla on älypuhelin, niin esim. Android-puhelimiin voi asentaa hyödyllisiä ilmaisohjelmia kuten SatFinder Lite, jolla näet puhelimesi näytöllä missä eri satelliitit ovat. Suosittelemme! Jos kävisi niin ikävästi, että sijainnissasi ei voi vastaanottaa haluamiasi kanavia, katso alempaa kohta "Jos satelliittivastaanotto ei onnistu".
Tarkista minkä kokoisen satelliittiantennin tarvitset. Valitse satelliitti ja sen keila (beam) aiemmin kanavahausta saamasi tiedon mukaan. Zoomaa ja klikkaa omaa sijaintiasi. Näet minkä kokoisen satelliittiantennin tarvitset. Koko saa olla isompikin, mutta emme suosittele pienempää. Huomaa, että jos vastaanotat useampaa satelliittia samalla antennilla, niin vain antennin keskellä oleva mikropää saa täyden signaalin. Laidoille päin signaali heikkenee. 

Satelliittipaketin valinta
Jos satelliittiantennin ja satelliitin välillä ei ole esteitä kuten puita tai rakennuksia, niin voit valita sopivan satelliittipaketin. Valikoimistamme löytyy kaiken tarvittavan sisältäviä paketteja ja muokattavia paketteja. Suosittelemme valmiita satelliittipakettejamme, jos et ole aivan varma siitä mitkä tuotteet tarvitset. Kaikissa satelliittipaketeissamme on: Satelliittiantenni, mikropää, antennikaapeli ja F-liittimet kaapelille. Tämän lisäksi tarvitset kiinnityksen satelliittiantennille ja digiboksin. Näistä lisää seuraavissa kappaleissa.
Jos haluat itse valita haluamasi paketin osista, tässä tarkempaa tietoa: Satelliittiantenni on peili joka heijastaa satelliittisignaalin mikropäälle ja mikropää (mikroaaltopää, LNB) vastaanottaa signaalin ja muuntaa sen kaapelia pitkin tapahtuvaa siirtoa varten sopivammalle taajuudelle. Edullisimmilla satelliittipaketeilla voi vastaanottaa vain 1 satelliitin kanavia yhdellä yhden virittimen digiboksilla. 1 viritin pystyy avaamaan kerrallaan 1 kanavanipun. 1 kanavanipussa on yleensä 6-20 kanavaa. Jos halutaan katsoa tai tallentaa useampaa kanavanippua yhtäaikaisesti, tulee mikropäässä olla niin monta ulostuloa ja digiboksissa niin monta viritintä kuin halutaan kanavanippuja. Jos halutaan katsoa ja tallentaa eri kanavia tai vastaanottaa kanavia useammalla digiboksilla tulee olla mikropäät joissa on useampi ulostulo. Single = 1 ulostulo, Twin = 2 ulostuloa, Quad = 4 ulostuloa, Octo = 8 ulostuloa. 

Digiboksin valinta
Myymämme digiboxit ovat ns. hypridi malleja joilla voit vastaanottaa satelliitti, antenni-ja kaapelitelevisio kanavat. (DVB-S/S2 ja DVB-T/T2/C).

Tuoteryhmässä ei ole on tuotteita!